woensdag 9 september 2009

#19 Sociale Netwerken

Ik kan me de dag nog herinneren dat mijn huisgenootje Janita thuiskwam met een verhaal over een website waarop je kon zien wat de vrienden van je vrienden aan het doen waren. Mijn reactie was vooral: Wat? en Waarom in godsnaam? Zij was echter helemaal into hyves en begon meteen met het uitbouwen van haar netwerk.
En zoals het met de meeste nieuwe ontwikkelingen gaat (vooral de opkomst van de mobiele telefoon en de laarzen met puntneuzen staan me nog helder voor de geest), ik mopper wat, zeg dat ik dat natuurlijk nooooit ga doen, en ga uiteindelijk overstag. Binnen no time was ik helemaal verslaafd aan hyves.
Inmiddels is de verslaving wel wat bekoeld, maar mijn enthousiasme voor de site is nog steeds groot. Vooral de mogelijkheid om weer in contact te komen met vrienden en klasgenoten van lang geleden is geweldig. Vaak bekoelen deze contacten na de eerste: 'waaah, wat leuk hoe is het met jou?' wel weer, maar de mogelijheid om elkaar weer snel te spreken is er altijd.

Voor organisaties vind ik hyves een wat minder geschikt medium. Vooral omdat iedereen onder elke naam een hyve kan openen. Theater de Regentes, waar ik nog eens een blauwe maandag achter de kassa heb gezeten, kent op deze manier volgens mij al drie of vier hyves. Hoe kunnen bezoekers dan nog onderscheiden welke 'de echte' is? En soms is er ook helemaal geen echte.
Zelf ben ik officieel nog altijd de beheerder van de hyve van café de Minnaar in Groningen. Aangezien ik daar al meer dan een jaar niet meer werk, is deze hyve behoorlijk in het slop geraakt. Ik heb geen foto's of nieuwtjes meer om erop te zetten, maar heb ook geen idee hoe ik het beheer van dat ding overdraag aan één van mijn oud collega's.

Natuurlijk is het wel hartstikke leuk om een community rondom je organisatie te bouwen. Het is een handige manier om als bezoeker de namen en gezichten van andere bezoekers te leren kennen en misschien informatie uit te wisselen. En als organisatie weet je tenminste zeker dat de informatie die je op die site aanbiedt ook terecht komt bij hen die geïnteresseerd te zijn. Bovendien kost het ook nog eens niks! De vraag is echter of mensen de informatie op zo'n site echt lezen. Zelf ben ik lid van meerdere publieke hyves, maar ik kijk er zelden op om te zien of er nog iets nieuws is. Een communitysite dient toch meer om het 'groepsgevoel' te bieden dan als serieus informatiekanaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten