zondag 13 september 2009

#18 Librarything

Kun je valsspelen met de 23-archiefdingen? Want dat heb ik dan een beetje gedaan. Zodra ik wist dat ik aan deze pilot zou meedoen, heb ik namelijk op de site van de 23dingen voor de bibliotheek gekeken. En toen heb ik me al aangemeld voor Librarything. Mijn account bij deze toepassing loopt dus al een paar maandjes.
In het begin keek ik er alleen maar een beetje rond en leek het me een hels karwei om mijn hele boekenkast in te voeren. Zodra ik begon, was ik echter niet meer te stoppen. Het hele weekend zat ik in te voeren en al snel ook te neuzen in andermans verzameling.
Wat is het heerlijk om tips te krijgen van mensen met een vergelijkbare boekenkast! Ineens stond ik met lijstjes in de boekwinkel en in de bibliotheek in plaats van een beetje verdwaald rond te dolen.
Ik moet toegeven dat, na de eerste twee weekenden, Librarything van mij wat minder aandacht heeft gekregen. Toen ik zojuist probeerde in te loggen, bleek ik mijn wachtwoord vergeten te zijn. En dat terwijl ik in het begin toch zo enthousiast was. En nu blijkt zelfs dat één of andere Duitser met een overdreven belangstelling voor de Duitse filosofen mij heeft gelabelt als 'interessante verzameling'. En dat terwijl ik de restanten van mijn studieboeken filosofie (één jaartje de weg kwijt toen ik 19 was...) nog niet eens heb ingevoerd. Toch wel flatteus, ben mijn gebrek aan populariteit op Twitter onmiddelijk vergeten :)
Yvette blogde dat de KB hun collectie al op Librarything heeft staan en dat het Nationaal Archief dat ook moest doen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik heb het idee dat de boekencollectie van het NA niet altijd de aandacht krijgt die deze verdient. Dit is een mooie manier om die bijzondere werken onder de aandacht te brengen.

3 opmerkingen:

 1. Super idee! Lijkt me alleen wel een project van de lange adem om 41.243 titels handmatig in LibraryThing in te voeren ;-) Daar moet vast een tooltje voor zijn. Zal eens navragen bij mijn KB-collega's. Waar zie je trouwens dat de KB zijn collectie in LibaryThing heeft gestopt? Ik wist het nl. helemaal niet....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @NAlibrary

  Daar zijn inderdaad tools voor volgens mij op basis van bulk-uploads (bijvoorbeeld van ISBN nummers). Het programma doet dan de rest (als het goed is).

  http://www.librarything.nl/import.php

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @NALibrary

  De catalogus van de KB is een van de bronnen waarin je naar boeken kunt zoeken, net als de Library of Congress of Amazon. Zal wel een deal zijn tussen KB en Librarything. Maar wat ik begreep uit een beetje rond neuzen en lezen op librarything is dat ook bibliotheken er gebruik van maken. Er zijn zelfs groepen rond bepaalde bibliotheken. En als je inderdaad een catalogus in bulk kunt uploaden...

  BeantwoordenVerwijderen