maandag 31 augustus 2009

#15 Podcasts

Voor radio heb ik nooit veel geduld gehad. Ik luister graag naar muziek, maar zodra er iemand begint te praten, ben ik er gauw klaar mee. Om die reden heb ik me nooit zo verdiept in podcasts. Ik luister 's morgens vroeg in de tram liever naar een liedje dan naar een uiteenzetting over een onderwerp ongeacht of dat onderwerp me nu interesseert of niet. Van de podcast waar ik me ooit per ongeluk op abonneerde staan ik weet niet hoeveel afleveringen ongeluisterd in mijn ITunes. Terwijl dat toch muziek was.
Deze ontdekkingstocht heeft mijn ogen wel een beetje geopend. Er is duidelijk meer dan saaie speeches en muziekjes waar je niet zo op zit te wachten. Vooral de audiotours van het Rijksmuseum vond ik een erg goede vondst. En podcast kunnen ook bestaan uit beeldmateriaal. Je kunt je gewoon abonneren op hele series. Ik zie problemen: dit gaat tijd kosten.
Hoe we podcasts zouden kunnen toepassen bij het NA kan ik me nog niet zo goed voorstellen. Hoewel we een prachtige collectie hebben, doen we toch niet wekelijks bijzondere vondsten. Ook worden er volgens mij geen lezingen voor publiek gehouden, die je zou kunnen podcasten. Ik denk dat er dan echt iets speciaals voor bedacht zou moeten worden. Misschien kunnen we 'rondleidingen' opnemen? Met elke keer een nieuw thema, een nieuw tijdperk, een speciaal deel van de collectie. Dan kunnen mensen zien wat we allemaal in huis hebben. En je geeft iedereen een kijkje achter de schermen. Veel mensen zijn immers best benieuwd naar hoe het er, achter die glazen schuifdeur, uitziet. Ik denk dat het in ieder geval belangrijk is dat je er iets bijzonders van maakt. Dan trek je ook luie donders als ik zelf misschien wel over de streep.

2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat er inderdaad best interesse is in een kijkje achter onze schermen. Wellicht dat we dus nog meer zouden kunnen met een vodcast, dus ook met beeld erbij. Lijkt me een geweldig beeld, camera op ´t karretje, diep de depots in.

    Op zich zie ik wel mogelijkheden voor de podcast, bijvoorbeeld door onderzoeksgidsen gesproken via audio aan te bieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm, volgens mij zijn er maar weinig mensen die een hele onderzoeksgids doorspitten. De meeste mensen zullen toch bladeren naar die hoofdstukken die voor hun onderzoek van belang zijn en dan het boek er ook bijhouden om nog eens terug te kunnen bladeren. Het audioboek vind ik een erg leuk idee, maar ik weet niet of onze gidsen daar spannend genoeg voor zijn...

    BeantwoordenVerwijderen