zaterdag 15 augustus 2009

#11 Wiki's

Tijdens het bekijken van de archiefwiki's valt het me vooral op dat ze lang niet allemaal even overzichtelijk zijn. Bij de wikipagina van de Cornish Archives kreeg ik niet eens een fatsoenlijke pagina tevoorschijn. Of komt dat omdat je eigenlijk moet inloggen?
Het is lang niet bij alle pagina's in één keer duidelijk hoe je van de hoofdpagina naar de artikelen komt. En wat nu precies het doel is van de pagina. Bij de pagina van de Refugee Archives kom ik er niet eens achter waarover er nu gewikiet (sic?) wordt. Gelukkig zijn er ook archiefwiki's die een wikipedia-achtige structuur houden. Dat is tenminste duidelijk :)

Wat betreft toepassingen voor het Nationaal Archief: het eerste wat in me opkwam was een wiki-site voor de afdeling Inlichtingen. Op dit moment bestaat er al iets dat het 'intranetje' heet, maar dit is niet meer dan een onoverzichtelijke brei van word, pdf en excel bestanden waarin je nooit iets kunt terugvinden. Stel je voor dat we elke beantwoorde vraag konden omzetten in een wiki. Makkelijk terug te vinden, door iedereen aan te passen en doorzoekbaar. Nooit meer dubbel zoekwerk. Ik zie het helemaal zitten.
Blijven we wel nog met een probleempje zitten. Het kost natuurlijk tijd om elke beantwoorde vraag om te zetten in een wiki. En het kost tijd om een dergelijke pagina te onderhouden en te structureren. En hoewel het uiteindelijk veel tijd zal opleveren, is het de vraag of men nu bereid is om de tijd erin te steken. En of je medewerkers kunt overhalen om zich aan wiki's te wagen...

1 opmerking:

  1. Dat zou inderdaad super zijn!

    We zijn al een beetje aan het nadenken over een kennismanagement-systeem waarbij een grote kennisbak is waaruit we kunnen putten. Dat zou prima een wiki kunnen zijn.

    Ook in het Inlichtingen en Onderzoek CRM wat zich nu in de testfase bevindt, zit een Knowledge Base menu. Niet gebaseerd op een Wiki maar wel met, van trefwoorden voorzien, gethematiseerde en doorzoekbare vragen.

    Grootste uitdaging is inderdaad de duizenden eerder beantwoorde vragen te doorzoeken, beoordelen en herschrijven tot standaardantwoorden.

    BeantwoordenVerwijderen