zondag 21 juni 2009

#7 Mashups

Op het eerste gezicht lijken mashups vooral leuk om mee te spelen. Zet je eigen hoofd op de voorkant van een magazine, spel je naam met letters van Flickr, plan je vakantie met bijbehorende kaart en foto's. Allemaal hartstikke leuk (en inspirerend voor cadeau-idee├źn), maar er kan duidelijk erg veel meer mee. Het is een prachtige manier om archiefstukken te linken aan de locaties, waardoor de stukken gaan leven. Geweldig om kaarten, foto's en andere afbeeldingen van vroeger te laten zien, naast hoe het er nu uitziet. Mijn vraag is alleen, hoe breng je al die geweldige actviteit onder de aandacht?
De meeste mensen graven echt niet zo diep op internet. Ook al zouden ze graag willen zien hoe hun stad, buurt, of straat er vroeger uitzagen. Ik zelf ben deze sites ook nooit tegengekomen, behalve dan de foto's van Panoramio op Google Maps. De aanpak van het Haags Gemeentearchief (de foto's op enorm formaat gewoon midden in de stad zetten) trekt veel meer aandacht.
Om goed gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die mashups bieden, is het denk ik belangrijk om gebruik te maken van sites die al populair zijn. De foto's van het NA op Flickr krijgen veel aandacht. Dus dat werkt. Samenwerking lijkt mij hier dus het magisch woord. Niet ieder archief zijn eigen projectjes en (behalve voor de kenners) onvindbare sites, maar een landelijke en misschien wel wereldwijde aanpak. Op naar een historische Google Maps!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten