dinsdag 2 juni 2009

#4 RSS

Ruim een jaar geleden wees iemand mij voor het eerst op RSS. Ik was op zoek naar een baan en volgens deze persoon kon dat afstruinen van al die vacaturesites wel iets gestroomlijnder. Ik keek geïntereseerd, luisterde aandachtig, maar dacht ondertussen: 'het zal wel'. Ik had helemaal geen zin om op elke pagina op zoek te gaan naar die icoontjes. Al die banensites stonden al in mijn favorieten en dat ging mij snel genoeg.
Dit vierde ding betekent voor mij dus echt de eerste stapjes in de wereld van de RSS. Tenminste, dat dacht ik. Na een paar links te hebben toegevoegd in Netvibes, begon de pagina mij toch wat bekend voor te komen. Waar leek dit toch op? Het deja vu kwam voort uit mijn oude startpagina. Jaren geleden had ik een prachtige roze van MSN. Hierop kon je ook zelf van alles invoegen: je inbox, het weerbericht, het laatste nieuws, je horoscoop etc. Ook kon je er naar video's zoeken en de site naar keuze voorzien van mooie kleurtjes.
Het idee van RSS is dus helemaal niet nieuw voor mij. Alleen die icoontjes op pagina's, daar moet ik op gaan letten. En dat ben ik dus gaan doen. Natuurlijk ging het in begin weer helemaal mis, want ik ben niet zo goed in het lezen van gebruiksaanwijzingen (ik weet toch wel genoeg van internet om dat zelf ff uit te vogelen...). Resulaat: constant grote witte pagina's vol tekst. Moest ik daar ergens die link uithalen? Toch maar even wat meer lezen. Aha, rechtermuisknop!
Nu gaat het dus prima en ik heb mijn netvibes al redelijk gevuld. Wat betreft gebruiksvriendelijkheid heeft deze site wel iets voor op mijn oude startpagina. Vooral dat je verschillende tabjes kunt instellen is erg fijn. Dan krijg je tenminste niet zo overvolle pagina waarop je de weg ietwat kwijt raakt (waar stond dat ook alweer?)
Nadeel is wel dat ik op die site veel meer feeds heb gezet dan ik normaal sites volg. Opeens leek het me wel leuk om de posts op de restaurantrecensie website Iens in de gaten te gaan houden en eens te kijken hoe het staat met het nieuws in mijn geliefde studiestad Groningen. Gevolg: minder tijd kwijt aan zoeken, maar meer tijd kwijt aan het lezen van al die berichten.
Bovendien word ik nu een beetje chagerijnig als blijkt dat een van mijn favoriete sites geen RSS-feed blijkt te hebben. Helaas dus niet in één oogopslag zien of mijn jaarclubvriendinnetjes nog nuttige roddels op ons forum op Trybes heeft geplaatst. 
Of ik helemaal verslaafd ga raken aan mijn feeds waag ik al met al dus nog te betwijfelen. Of zou er een feed zijn die mij totaal op de hoogte houdt van de goedkoopste tickets naar Zuid Afrika, waar ik in het najaar een paar weken ga vertoeven? Hmm, toch maar even naar gaan zoeken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten