zondag 18 oktober 2009

#21 Footnote

Zo, buiten waait en regent het, de verwarming staat aan en het huis ruikt naar appeltaart. De vakantie is duidelijk voorbij. Dus ook hoog tijd om weer eens wat aan de 23 dingen te doen.
Na een korte verkenning ben ik al erg enthousiast over Footnote. Ik maak op dagelijkse basis mee hoeveel wij scannen voor klanten en hoe weinig daar verder mee gebeurd. Terwijl het toch echt niet zo is dat datgene wat we voor iemand scannen alleen voor die persoon interessant is. Het succes van de foto's op Flickr bewijst dat ook.
Natuurlijk is het geen doen om links bovenaan te beginnen en tot rechts onderaan al onze stukken te digitaliseren. Maar dat is geen reden om helemaal niets te doen met datgene dat wel wordt gescand en gefotografeerd. Zeker nu het fotografiebeleid op de studiezaal is versoepeld, zullen steeds meer mensen foto's in hun bezit hebben van onze stukken. Willen we ze daarmee weg laten gaan zonder dat we er zelf, of anderen, iets aan hebben? Bovendien zullen de fotografen zelf misschien ook wel behoefte aan plek waar ze hun stukken kunnen bewaren en annoteren én gebruik kunnen maken van andermans foto's. Deze website maakt je onderzoek een stuk overzichtelijker dan het mapje "mijn afbeeldingen" op de eigen computer.
Kortom, geweldig dat Footnote. Kom maar op.

2 opmerkingen:

  1. Helemaal voor!

    Sowieso gaat er met NA4all meer gebeuren met een ´mijn archief´ een map waar je van alles kwijt kan - binnen je eigen profiel - van links, zoekresultaten tot documenten. Maar of het delen van materiaal dan ook al tot de mogelijkheden behoort?

    Het zou tof zijn wanneer inderdaad meer dan alleen de onderzoeker zelf gebruik kan maken van al dat materiaal dat gescand en gefotografeerd wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed om de scans die toch al gemaakt zijn weer eens in herinnering te brengen. @Tim, zou voor NA4all niet begonnen kunnen worden met het plaatsen van het materiaal dat het NA voor bezoekers scant?

    BeantwoordenVerwijderen