zondag 9 augustus 2009

#10 Delicious

Ah, bookmarks en favorieten! Daar is mijn internetontwikkeling ooit een beetje blijven steken. Volgens mij heb ik nog nooit uit mijzelf een favoriet aangemaakt in mijn browser. Net zoals we vroeger alle telefoonnummers uit ons hoofd kenden, kan ik rijtjes URLs opdreunen. En zolang de hoeveelheid sites die je bezoekt beperkt is, is dat ook helemaal niet zo erg.
Voor de meer geavanceerde internetgebruiker kan ik mij voorstellen dat het aanmaken van favorieten wel zo handig is. Niets zo irritant als iets niet kunden vinden, terwijl je weet dat het er is. En als je dan die favorieten overal kan raadplegen, ben je nooit meer wat kwijt (zouden we dat niet allemaal willen?)
Maar Delicious is natuurlijk meer dan alleen maar je favorieten online zetten, zodat je ze zelf kunt terugvinden. Je kunt het ook gebruiken om anderen te wijzen op jouw favorieten door tags toe te voegen. Voor mij persoonlijk hoeft dit niet zo. Ik zie eigenlijk nooit een site waarvan ik vind dat iedereen 'm zou moeten zien, en waar ik uitgebreid tags aan zou willen toeoegen. Bovendien vereist dit gebeuren weer het opbouwen van een netwerk. En daar ben ik na Messenger en Hyves eerlijk gezegd wel een beetje klaar mee. Van hoeveel communities wil je deel uitmaken en hoeveel tijd wil je daaraan besteden?
In eerste instantie zag ik het nut voor het Nationaal Archief ook niet zo. We hebben op de site toch al verwijzingen naar nuttige links? Maar toen zag ik de Delicious-pagina van het Vredespaleis en viel het kwartje. Door het toevoegen van die tags, kun je op onderwerp naar relevante sites zoeken. Heel overzichtelijk! Bovendien kun je als organisatie profiteren van tags die anderen hebben toegevoegd. Je hoeft dus niet al het werk zelf te doen en alles blijft makkelijk up to date. Voor mezelf mag ik het dan niks vinden, maar voor het NA lijkt het me bijzonder geschikt. Waar wchten we nog op?
Maar nog even één vraagje. Waar komt die naam Delicious vandaan? Mij leek het meer de naam van een culinair tijdschrift. En dat bleek het ook te zijn....
delicious

1 opmerking:

  1. Een korte verklaring voor de naam Delicious kan je vinden op Wikipedia:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Delicious_(website)#Name

    Hoewel ik ook niet aan een culinaire associatie ontkom.

    Delicious gebruik ik ook vaak om op basis van tag(s) nieuwe, nog onbekende sites te ontdekken.

    Je kan dat ook eenvoudig doen door een RSS-feed op één of meerdere tags te zetten. Wanneer iemand een nieuwe bookmark aanmaakt met die tag(s) komt de link automatisch in je feed te staan:

    http://feeds.delicious.com/v2/rss/tag/na4all?count=15

    BeantwoordenVerwijderen